Isnin, Oktober 19, 2009

Marilah duduk seketika, beriman sejenak

Alhamdulillah ala kulli haal..

Hari ini sy tercari2 ruang untuk menulis diofis.. xsempat.. dr pg meting bhgn, kemudian lebih kurg jam 12 memantau kerja2 vendor untuk troubleshout masalah sistem.. kemudian ptg sambung pula meting seksyen.. meting lama2.. rs nak pening jugak.. Mujurlah vendor tu dtg di tengah2 meting.. hehe, "escape"! Escape tu escape lah.. tp sedihnya mslh sistem dibawah jagaan unit sy itu masih tidak selesai dr awal bulan 9, sebaik pc baru kami terima.. tensen, tensen... Mcm2 dah sy buat, sampai pc baru sy juga bengong... Sistem tersebut sistem yg digunakan di bahagian kewangan. Kerja kami bhgn TM xbyk pun; cuma melakukan proses installasi, memantau sekiranya ada masalah spjg user menggunakan sistem tersebut, dan kalau ada upgrade sistem kami kena alert.. senangkan keje.. huhu. Tp bila ada mslh2 begini, yg melibatkan byk perkara, benda dan org.. mengundang sakit kepala ku..:D.

Kronologi:
1. PC baru dpt sekitar awal bulan 9.
2. Lakukan instalasi semula sistem.
3. Call vendor sistem dan juga vendor device.. sbb xtahu yg mana satu xcompatible stlh pelbagai cara dicuba xmenjadi.
4. Vendor masing2 kata bukan mslh dia..
5. Call bhgn negeri dan persekutuan.. semua ckp bukan mslh sistem dia.. mslh vendor..
6. Hantar emel untuk log mslh ke helpdesk vendor.. helpdesk negeri dan helpdesk persekutuan.. haha.. nak tergelak (ups.. dah tergelak..) ada ke patut melbox dia penuh.
7.....
8.. hari ni baru vendor datang setelah ku trick dlm mel log tu mengatakan device dia bermslh...

kalau x, xtahu la.. bila depan nak mari tgk...

tp... xmenjadi jugak.. dan apa yg dia buat semuanya sama dengan yg telah kubuat berpuluh2 kali.. menguji kesabaran betul! Akhirnya dia suruh sy report mslh ke vendor pc baru pulak! Sy terpaksa akur... mungkin... inilah kelemahan ciptaan manusia.. yg sudah pasti tidak mampu menandingi kekuasaan Allah menciptakan kesempurnaan sesuatu benda. Subhanallah!

##################
Ijlis bina, nu'min sa'ah... Marilah duduk seketika, beriman sejenak.. itulah ungkapan seorg shbt Rasulullah saw; muadz bin jabal.. sewaktu mengajak sahabat2nya yg lain untuk sama2 untuk menginsafi diri dan menginsafi hakikat keimanan.. mungkin sesaat yg kita habiskan untuk menghadiri majlis ilmu itu.. akan membawa kita kepada satu kesedaran.. menyentuh jiwa.. mendapat hidayah.. dan kemudiannya terbina keimanan yg kukuh... siapa tahu..? mungkin detik itu Allah jadikan untuk membuka hati kita yg kelabu... siapa yg boleh menduga? Usah putus asa dalam mencari sesaat itu.....


Imam Hassan Albanna seorg pendakwah yg berjiwa besar... Suatu ketika, beliau menangis.. Temannya menegur... "Ya akh, kenapa menangis"

Jawab Albanna.. "Aku teringat kepada masyarakat Red Indian di kawasan pendalaman, aku takut aku menjadi asbab mereka tidak mendapat hidayah Allah.. Aku takut apabila berhadapan dengan Allah kelak, mereka menjawab, Hassan alBanna tidak pernah sampai untuk memberikan dakwahnya"

Disuatu ketika yg lain.. Hassan Albanna berkata
"Sekiranya aku mampu, akan ku ketuk setiap perut ibu2 yg hamil, untuk ku sampaikan kalimah La ilaaha illallah kepada bayi2 mereka"

Subhanallah! Bagaimana jiwa saya, anda dan kita semua? Adakah sebegitu besarnya jiwa kita terhadap iman? Sama2 muhasabah dan mujahadah. Jika tidak byk.. usahakan yg sedikit!

Tiada ulasan: