Selasa, November 18, 2014

Cabaran mencari biah yang solehah buat anak2

Alhamdulillah ala kulli haal,

Dua hari lepas kami menghadiri majlis penyampaian hadiah di sekolah muhammad. Alhamdulillah. Pengalaman baru kali ni. Sebelum ni, cuma menghadiri majlis konvokesyen anak2 di Pasti. Cepat je kan masa berlalu. Mengimbau balik kenangan masa kita di bangku sekolah dulu; banyak kenangan terutama bila ada hari-hari istimewa ni. Sekarang muhammad tengah membina kenangan2 untuk masa depannya.. Umi dan abi dah makin tua.. hehehe..

Muhammad dapat no 3 sem ni. merosot sikit dr sem lepas, no 2. Teringin umi nak tengok dia boleh bersaing dengan kawan2nya yang  cina terutama dalam subject bahasa cina. Memang tough. Sehingga hari ni, umi dah mula rasa kesukaran nak bantu dia buat kerja sekolah dalam subject bahasa cina. Masa awal hari tu, tak ada lagi "membina ayat". Jadi kalau tolong muhammad buat kerja sekolah, boleh refer kamus online sebab ada basic bahasa jepun, yg gunakan character yg sama dengan character jepun. Sekarang dah tak berapa boleh dah. Dah mula bina ayat dan grammar nya teramatlah lain daripada bahasa melayu, inggeris, arab, jepun :).. Rasa ummi lah.. Bila tiba time beri makna tunggang langgang jadinya sebab lain langsung;)

Muhammad dapat 3 hadiah masa majlis. Murid tak ramai; jadi hampir semua dapat hadiah ;).. keseluruhan, muhammad dapat no 2.. sebab combine keputusan periksa sem 1 dan 2. Sem 1 muhammad dapat no 2. Kemudian dapat hadiah bercerita dan juga persembahan nyanyian malam tu.. huhu.

Umi dah terasa 1 cabaran baru menyekolahkan anak di sini. Kalau boleh, umi memang berusaha tak menjuruskan anak untuk minat dengan program "bintang kecil" ke, "superstarz" dan mcm2 lagi rancangan realiti tv hari ni. Kalau di tv keluar, cepat2 suruh tukar ke chanel lain.  Bimbang :( . Dah potong astro ni, rasa aman sikit... nampaknya diorg masih boleh "hidup" tanpa astro.. tapi masih lagi juga menonton kartun2 di youtube. insha-ALlah yang ni dalam kawalan umi, cuma nak cuba kurangkan "dos"nya. bimbang anak2 besar cenderung dengan benda2 begini. Memang nak bina keyakinan diri dia, tapi biar lah dengan cara lain. Bercerita ke.. syarahan ke, main sukan ke... masuklah.. aktiflah apa nak aktif pun... tapi janganlah yang satu ini.. umi tak mau dia cenderung ke situ. Mungkin rasa sebab masih kecil.. maka nmpk comel dan "tak apa". Tapi anak2, rasanya mcm xsedap hati @ tak sesuai dengan jiwa ummi bila terlibat dengan aktiviti2 macam tu. Sebab macam mana kita acu dia, begitu lah jadi nya bila besar nanti... memang bakat dari kecil tu kadang dah nampak. minat tu, kalau diasuh maka akan menjadi2. apa lagi kalau ibu bapa bersungguh membentuknya ke arah itu...

Malam tu, muhammad buat persembahan berkumpulan. Rasa tak sedap hati juga umi.. tapi ada point umi nak bagitahu dia... Muhammad kecik2 macam ni boleh la. menari dan menyanyi bercampur laki pempuan.. Masa kat PASTI dulu, ustazah tak bagi kan pegang tangan lelaki pempuan.. tak boleh tu .. muhammad nampak akur dan ingat .. tapi dia macam sedih bila abi cakap, tahun depan kita tukar sekolah lah muhammad... sampai hari ni, dia masih tanya, umi.. ummi kenapa muhammad kena tukar sekolah, muhammad suka sekolah ni... sian gak dia.. umi tahu, dia dah mula rasa sayang dengan sekolah, guru2, dan kawan2nya... tapi satu cabaran bagi ummi abi, nak "align"balik dia di rumah... dapat bagitahu.. org cina takpe.. tapi kita org Islam.. kat PASTI dulu ustazah ada ajarkan..

Kemudian ummi bagitahu juga, waktu maghrib, kita kena berenti solat... org cina takpe.. dia tak kena solat... majlis mula jam 6 ptg - 9.30 mlm. Jadi waktu maghrib tu memang tengah climax juga persembahannya. Jam 7 kami balik sekejap untuk solat, kemudian datang semula.

Mungkin environment di sekolah kebangsaan biasa pun sama ;). ada acara2 begini.. tarian, menyanyi..cungkil bakat anak2 seolah2 nak besarkan dia jadi retis... rasanya lagi payah umi nak terangkan ke muhammad.. situasi sekarang ni mungkin pada ummi ok juga.. umi boleh gunakan point "org cina takpa... kita org islam ada peraturan macam ni".. tapi kalau di sekolah kebangsaan biasa cikgu ajak muhammad masuk tarian bercampur lelaki perempuan, agaknya apa yg ummi nak terangkan ke muhammad pada awal usia dia mcm ni.... lebih konfius dia mungkin kan?

Alhamdulillah muhammad nampaknya boleh faham... walaupun mungkin setakat kefahaman dia sebagai seorg yg masih "budak" ;) pelan2 insha-Allah.. Cabaran untamanya pada ummi dan abi :D.. mcm mana nak minta excuse daripada cikgu.. untuk halakan muhammad ke program2 cungkil bakat yang lebih sesuai dengan muhammad sebagai seorg muslim. Ada beran? Mungkin jd satu dakwah juga dari umi abi untuk guru2 dan kawan2nya.. huhu .. tuntutan tu.. dakwah tu satu tuntutan.. insha-ALlah... qudwah hasanah yang paling penting.. kemudian bil lisan... berat sebenarnya tanggungjawab tu.. rs sekolah, guru2 boleh terima.. cuma kita yg berat mulut dan tak berani.... :(

Cabaran2 lain, belum terasa sangat lagi.. Guru2 baik.. banyak bantuan diberi. Kalau tak siap dan tak faham kerja rumah, biasa cikgu akan tunggu selepas kelas untuk bantu. Insha-Allah setakat ni, ummi rasa muhamamd boleh bawa. Ummi pun tak target tinggi.. Dia boleh faham apa cikgu ajar, siap kerja sekolah.. dapat cakap cina sikit2 ... alhamdulillah. ummi tak nak dia stress2.. tapi, kerja sekolah, mlm memang ummi cek supaya siap.. kalau tak faham, ummi suruh bawak semula ke sekolah tanya cikgu, setakat ni ok, alhamdulillah.....

Di sekolah tak ada kantin.. jd dari segi bimbang tentang makanan yg dimakan tu hampir tiada.. pagi bawa bekal.. kalau sempat masak.. kalau xsempat, beli sebelum masuk sekolah .. selalu kalau ada apa2 majlis.. ummi pesan juga.. so far, guru2 pun faham.. muhammad ummi pesan, kalau kawan2 bagi apa2 biskut ke jajan ke, bawa balik dulu ke rumah.. nnti ummi cekkan dulu. Anak2 melayu ramai juga di situ.. jd environment nya cikgu2 mungkin dah faham.

Ustazah pun ada di sekolah, dan sorg lagi guru melayu.. Subject agama pun ada di ajar 2 minggu sekali.. rasanya sama seperti sekolah kebangsaan :). Kelas tambahan tasmik pun ada...

Semoga Allah sentiasabantu .. amin

video
Persembahan muhammad dan kawan2nya.. memang comel.. tp ummi abi bimbang dia cenderung ke sini pulak bila besar.. xmau la :(



sekolah tak ramai student;) cukup sepentas semua murid


Seronok muhammad


budak 2 org tercengang tengok abg buat persembahan. Anim pun bila tanya2, Anim nak sekolah sini?? Dia mcm tersengih2 mcm ragu2 nak jawap. Environment anim sekarang environment PASTI.

Tarian kipas
Sempoi je pentas, tapi meriah!

Rabu, November 05, 2014

Catatan Perjalanan Sabah!!!

Alhamdulillah ala kulli haal...

selesai sudah episod musafir ke sabah.. rs lega pun ada sebab hari yang ditunggu2 tu dah berlalu. iyelah excited juga nak bawak anak2 jalan jauh lihat tempat orang hari tu. alhamdulillah semua nya berjalan lancar. sebenarnya ummi berkursus pada hari jumaat di dbkk untuk lihat sistem pemetaan yang digunakan di sana. macama mana mereka menguruskan bandar kota kinabalu melalui sistem quantum GIS yang dibangunkan.. dari segenap lapangan sistem tersebut digunakan.. dr kutipan sampah, kutipan cukai, untuk monitor hartanah, perumahan haram, sistem perparitan, monitor banjir dan sebagainya, semuanya bergantung kepada sistem tersebut. memang powerful. dan apa yang menarik perhatian, sistem tersebut dibangunkan secara inhouse oleh kakitangan yang terlibat... nampak lebih nyata dan jelas hala tujunya.... rs muhasabah diri.. mereka benar2 bekerja untuk memastikan urusan bandar Kota Kinabalu tu berjalan lancar.. ada dikalangan mereka tu, cuma grednya R1 tapi bekerja seperti programmer dan juga turun ke site sendiri untuk buat kerja2 tersebut.. malu dan rasa muhasabah diri, mereka dapat gaji R1 tapi bekerja bagai nak rak.. malu rasanya kalau bergaji besar tapi kerja main2 :(

kebetulan akan sampai ke Sabah, ummi apply cuti untuk jalan sama2 dengan anak2, abi, opah dan opah wah. Opah semangat juga nak berjalan di sini. mungkin sebab lebih kurang 40 tahun yg lepas opah pernah tinggal kat lok kawi, penampang sabah .. sekitar tahun 1976.. kakak umi yg sulung lahir kat sana. Masa tu arwah abah kerja sebagai askar di sana. asalnya memang seronok duk mikir nak bawak anak2 berjalan. tp sebab duk memikirkan "investment" yg perlu dibuat untuk berjalan ramai2 ni.huuuuhhh.. fikir panjang... berapa hari nak kena mkn meggi??? ;) . tapi tengok opah yang bersemangat, suruh bawa anak2 bersama, xpelah kami pejam mata sahaja berkenaan "investment" tu... lepas tambang, mkn dan penginapan pun jadi lah... yg lain2 kita fikirkan kemudian..

awal sebulan umi tempah flight, tempah homestay dan juga kereta.. cuba survey2 nak dapatkan homestay yang murah dan selesa untuk anak2 dan opah.. hotel budget byk.. cuma kalau dapat homestay, yg murah 2 bilik... mungkin lebih selesa untuk 4 dewasa 4 kanak2.. abi pun mesti segan kalau duk sebilik ngan opah n opah wah... dan urusan logistik pun akan jadi lebih payah kalau umi menginap di hotel lain (tempat berkursus) dan opah/opahwah di tempat lain... mesti jadi lebih kalut, nak urus kan anak2, dan nak hntr/beli mknn... satu duk mikir, anak2/opah mesti kelaparan menunggu umi balik. abi pun mesti jd lebih sibuk menguruskan anak2 dan juga duk sibuk waktu nak kena keluar gi beli mknn masa umi sedang berkursus... jd lepas bincang2 .. ya lebih baik ambil homestay, boleh masak sendiri.. anak2 dan opah terkumpul di satu tempat.. waktu umi kursus umi aman dengan urusan umi, dan tak memikir mana nak prepare makan untuk diorg dan sebagainya... alhamdulillah perancangan tu rsnya memang berbaloi2 untuk "investment" yg dibuat... kalau duit kita sekepuk, mungkin kita tak kisah duit kita mengalir byk.. tp nak menyimpan pun bukannya mudah. bak kata "simpanan beberapa tahun" nak dilaburkan untuk masa 5 hr. Biar ianya benar2 mendapat manfaat yg optimum...

Day 1.

Sampai di KK lebih kurang jam 1230 tengahari. Kereta sewa dr FRH Kereta Sewa Sabah sampai lebih kurang 15 minit selepas kami siap ambil luggage. Servis tip top.. alhamdulillah, kami dapat Saga Flx baru. Dengan hrga RM100 sehari.. beberapa tempat yg kami survey, rate untuk saga flx auto, rm120 - rm140 sehari, dan sekiranya pulangkan lambat.. akan charge RM5 sejam, lebih 5 jam dikira sehari. Apa yg menarik perhatian, FRH Kereta Sabah untuk 4 hari tersebut, solid ambil RM400 shj.. tanpa kira kan baki jam yg terlewat pulang.. (pulangkan semula kereta jam 6.10 ptg 2/11).  Memang rasa bersyukur sgt.. sblm tu, buat muka tak malu, tanya dulu lah kan, sama ada ok atau tidak.. kalau tak boleh mungkin kami redha je.. (kalau budget ciput, kdg2 mmg terpaksa buat muka tak malu.. hehe.. cuma hrpnya kita tak menganiaya org atau mengambil hak org)

sampai2 kami terus round untuk cari kedai makan.. round tanjung aru.. tapi sebab rasa cuaca terik sgt waktu tu, kami meneruskan perjalanan ke kundasang. plannya, kalau jumpa kedai mkn tengah jalan, kami singgah.. sebelum sampai tamparuli, ada satu kedai makan mamak.. tp xrecomanded lah.. kedai tak berapa bersih dan hrga agak mahal, dengan kualiti makanan yg disediakan... portion makan kami temphhari untuk 4 kanak- 4 dewasa.. ambil 6 nasi goreng dan 6 air teh ais... RM50++ .. sangsi tu sbb mcm tak berapa nak bersih... dah tersinggah, maka terbeli dan termakan.. alhamdulillah dapatlah isi perut, cuma dalam hati.. lps ni tak singgah dah ...

Selepas makan, kami terus ke Kundasang mencari homestay yang telah kami booking Inap Desa Qistina. Otw tu lalu di Tamparulli, kami singgah di Rumah Terbalik tak masuk pun cuma dari luar.. tiket agak mahal, RM10 seorg.. Dah survey2 di blog2 traveller, kebanyakannya dah menceritakan apa ada di dalam. Rasa mcm dah tahu suasana di dalamnya.. Tiket mahal dan boleh masuk sekejap je.. jadi kami cuma berenti tgk dr luar je..

Teruskan perjalanan ke Kundasang.. Sementera mencari tu, kami singgah di Desa Dairy Farm. masa tu hujang renyai2. Rasanya lebih kurang 430. Ingat nak singgah jap. tp sbb hujan, kami tangguhkan ke esok dan terus ke Homestay. Jarak dr homestay ke desa dairy farm, cuma lebih kurang 800m. Cuma jalan ke homestay agak mencabar. Kami minta tuan rumah jemput. Dekat je rupanya cuma tak tahu homestaynya yg mana satu. memang dapat merasa suasana kampung betul di situ. Kampung Mesilou. Suasana malam sgt sejuk, rasa tak mahu keluar dari selimut.. malam tu blackout lebih kurang jam 1 - 3 pagi. Anak2 tak sedar langsung.. mungkin sejuk dan penat. Maisng2 duk bawah selimut. Yaya ada megigau sekejap.. lucu pulak tiba2 dia sebut "Oh my English" nape tah ngigau camtu... Ummi, memang jadi pengawal setia "hirosah".. Kat tempat org memang susah tidur.. tidur2 ayam, cukup sekadar menegmbalikan stamina untuk esok... Jam 4.40 pagi dah masuk subuh.. Rasanya umi tidur cuma berapa jam malam tu, walaupun anak2 xdelah meragam minta susu atau apa.. Lagi satu, mungkin terlampau excited memikirkan hari esok. Bhy gak kan.. esok belum tentu menjelma.. :P.

Sewa Homestay Qistina ni, RM160 satu malam. 2 bilik 1 bilik air. lengkap dengan heater di bilik air. itu yg paling penting. Kalau tak memang tak mandi jawap nya. Malamnya kami singgah di kedai runcit kampung tu, dekat je xjauh dalam beberapa meter dr rumah. Xde apa sgt di kedai tu, brg2 harian. Kami cuma beli ikan sardin shj. Plan asal, nak merayau di KK beli brg mentah, tp takut tiba lewat di Kundasang dan jalan dah gelap takut susah nak jumpa homestay. Jadi mlm tu cuma makan sardin, telur dan masak nasik sj lah ;). bg yang plan nak memasak, di sarankan boleh beli siap2 di KK kalau sampai awal.. memang berbaloi2 kalau boleh buat bbq di kundasang waktu sejuk2 mlm tu.. kami terlepas, sbb bimbang juga tentang perjalanan petang itu

Alhamdulillah tuan rumah homestay baik hati. Kami minta extend check out. Dia benarkan cuma, sbb rumah yg kami tinggal ada yg nak masuk, dia minta kami pindah ke rumah bawah.. payah pula pindah2.. dan pejalanan masih jauh. jadi kemas2 pagi tu siap2.

Day 2.

Sebaik selepas solat subuh, kami keluar pusing2 di kawasan rumah, melihat suasana kaki gunung  kinabalu. Baca2 pengalaman org yg pernah pergi, jam 6pg view paling cantik sekali untuk melihat puncak gunung kinabalu. Masuk jam 9 - 10pg, kabus dah naik dan menutupi puncak gunung... memang betul rupanya.. view sgt cantik... dalam keadaan sejuk, kami pusing2 dikeliling homestay menikmati suasana pagi yng indah itu.. Subhanallah.. tenang!

Lebih kurang jam 8.30 kami check out dr Inap Desa Qistina. Terus menuju ke Desa Dairy Farm. Apa yg menarik di tempat2 yg dilawati di Sabah ni, tiketnya agak murah.. dewasa lebih kurang Rm 4 - RM 5.. Kanak2 dlm RM3.. Ok lah, masih boleh consider. Best juga di sini... macam berada di new zealand (org cakap la.. ummi xtahu, ummi xpernah sampai new zealand ;). sempatlah kami lihat lembu tengah meragut rumput berlatar belakangkan gunung kinabalu.. kat sini, opah belanja makan pizza yg dijual di dalam tu.. sedap pizza dia.. mula opah beli sekeping... di sebabkan sedap.. opah beli lagi sekeping.. kenyang kami pg tu.. kemudian kami beli susu segar dan juga aiskrim..alhamdulillah. Kenyang dan puas hati, tak perlu fikir untuk singgah mkn lagi tengahari tu..  bawak ramai2 budak2 yg blm berapa mumaiyyiz ni, memang singgah kedai mkn tu, suatu "kesukaran" juga.. selalunya kalau gi travel, kami cr tapau atau beli mknn yg mengenyangkan dan mudah untuk di makan dalam kereta.. kalau mkn di kedai, satunya.. selalunya anak2 akan nak mcm2, mknnya belum tentu habis.. air tumpah.. hehe.. itu perkara biasa.. kadang2 kami singgah juga.. tp jarrang.. jarrang...
Hening selepas subuh. SAB 4304 V yang banyak berjasa

lebih kurang 630 pg waktu ni. Puncak gunung kinabalu jelas di pandangan.

waktu nak check out. 

Desa Dairy Farm.. puncak gunung kinabalu dah diliputi kabus. jam 9.30 lebih kurang waktu ni.


Selesai di Desa Dairy Park kami terus menuju ke Poring Hot Spring. Kolam air panas. Anak2 la syok.. depa kan suka berendam.. ada air panas dan ada air sejuk.. Kat sini agak lama.. Kami rendam2 kaki je.. tunggu anak2 selesai dr satu kolam ke satu kolam yg lama.. lepas berendam, anak2 lapar.. mujur opah juga yg ada menapau biskut .. hehe.. dan kami singgah beli mkn kudap2.. rasanya dah kenyang dah mkn pizza yg sedap tu td, tp dek kerana anak2 berendam lama.. lapar lah.. sepanjang perjalanan tu, nampak org jual buah singgah beli buah.. Opah mencari duku juga walaupun di semenanjung dah puas makan duku.. hehe.

Dari Poring kami bergerak ke Spa Ikan Sg Moroli. Masa kat sini kami sesat skjp.. GPS punya pasal, point ke tempat lain.. dah jauh terlepas tu, kami plan patah balik dan balik je ke KK. Alhamdulillah otw tu lalu rupanya di Spa tu.. Berdekatan dengan teh sabah je.. Alhamdulillah dapat singgah juga. Opah teringin nak masuk Spa ikan tu... Umi, Opah dan Opah wah masuk. Berani, tapi geli. Ikan Kelah besar betis!!.. Tak sakit sgt, dia gigit ala2 mcm kucing gigit kaki manja2..terkekek2 juga umi di situ kegelian.. kami disitu dalam sejam juga... sempat naik canopy walk di situ. Xtinggi sangat.. bawa anak2 bersama kecuali yaya tinggal dengan opah n opah wah di kereta.. best!



Poring
SPA ikan sungai Morolli 

Kanopi Walk Di SPA sg Morolli

Selesai tu kami terus menuju ke KK dan otw tu singgah jamak ta'khir di sebuah ptronas. Sampai di Fahmie Homestay lebih kurang jam 8.30 mlm. Dr KK lebih kurang 10km. Jarang kurang dr INSTUN ke Tanjung Malim. homestaynya selesa ada 2 bilik dan 1 bilik air. Lengkap dapur dan peralatan masak. Beras juga dibekalkan. Lepas hntr anak2 dan opah ke homestay, umi dan abi keluar jap mencari brg2 untuk dimasak. Ada pasaraya G-Mart lebih kurang 1km dr situ. Tapi xada apa sgt mknn basah. Jadi sekali lagi kami beli makanan dalam tin.. huhu. xbest. beli telur, roti dan juga nugget untuk di goreng. Cukuplah untuk mengisi perut malam tu... sebenarnya mlm tu, penat sgt dan rasa otak dah tak boleh nak proses dah. Masak2 jap ala kadar, makan.. kami pun masuk tidur. Anak2 lena. Umi mcm biasalah.. dapat baring lega rasa.. tp kepala masih ligat untuk memikir plan hari2 berikutnya.. huhu.. Jam berapa tah mlm tu umi lelap. Tak sabar esok pagi nak ke Sabah Fish Marketing untuk lihat seafood fresh yang baru keluar dari perut laut.

Day 3

Sesudah subuh, umi bersiap2 mandi bersedia untuk ke kursus pagi ini. Kursus start jam 830pg - mlm sepanjang hari ni. Jam 6 pagi kami keluar dr rumah. Sebelum minta abi hntr ummi ke Tabung Haji Hotel, tempat sahabat2 lain berkumpul, kami ke Safma untuk lihat suasana pasar basah sabah, sekali gus membeli stok makan untuk beberapa hari di sana. Masuk2.. ya Allah, "mabuk" tengok pasar ikan dia dengan seafood yg banyak dan fresh. Banyak juga ikan2 yang tak pernah tengok. Meriah dengan peniaga2 yang memanggil2 supaya singgah ke meja masing. Yang pentingnya murah sgt2!!. Hasil tangkapan hari tersebut, kami habis lebih kurang Rm 90. dengan 1 kg ikan merah (RM10), 2 kg ketam (rm17 sekg), 1kg udang (RM19) dan sedikit rencah2 untuk memasak. Kalau tak memikirkan masa yg singkat berada di sabah tu, memang byk lagi rsnya kami borong... hasil tangkapan ini, cukup sehingga masuk hr terakhir kami di sana.

Hasil tangkapan di SAFMA


Di rumah opah dan opah wah memasak, sementara abi menjaga anak2. Rehat tengahari tu, umi tak balik rumah pun memandangkan agak jauh dan masa yang suntuk untuk pulang. Jadi sementara menunggu kawan2 ofis lelaki solat jumaat, umi berempat dengan kawan2 yg lain, merayau2 disekitar kawasan kami berkursus. Dalam hati, terkenangkan ketam yg dibawak balik tadi, pastinya isinya tebal sebab besar. Takpelah.. sabar saja menunggu mlm.

Agak teruja dengan suasana kerja di DBKK tempat kami melawat. Yang memberi ceramah grednya N41. Tapi dari ceramh yang disampaikan, pengalamannya banyak dan kelihatan dia sangat dapat menjiwai kerja yg di amanahkan kepada nya. Apa yg menarik perhatian, sistem quantum GIS yang dibina, dibina secara inhouse.. dalam keadaan perjawatan profesional yg agak terhad. Bahkan yang terlibat dalam pembangunan sistem tersebut ada kakitangan yang hanya berpangkat R1, pekerja rendah awam.. malah, diorang sendiri yang turun ke site untuk membuat survey terhadap pemetaan Bandar Kota Kinabalu yang perlu dibuat. Salah sorg yg terlibat dlm memberi taklimat dalam kursus kami, adalah seorg R1, yang mempunyai diploma dalam bidang tersebut. Disebabkan perjawatan yang sesuai dengan kelayakan beliau tidak ada di situ, beliau sanggup untuk berkhidmat sebagai R1. kagum umi.. gaji R1, tapi kerja seolah2 programmer dan juruukur yang perlu turun ke site2. Mereka benar2 bekerja!

Kursus kami disambung malam, hands on sedikit berkenaan sistem quantum GIS yang dibangunkan. memang bukan sedikit kerjanya. Sepatutnya perlu ada team, tapi disebabkan perjawatan profesional yang terhad di situ, mereka gunakan sepenuh tenaga yang ada. Memang umi kagum.

Malam tu, selesai kursus, abi jemput umi di hotel. Kami dating pusing2 bandar KK sat. Sementara anak2 dijaga opah dirumah. Alhamdulillah.. Kalau tak, pergerakan akan jadi agak terbatas. Abi nak memandu sorg dengan anak2 dalam kereta bersama, memanglah bukan benda yg senang dibandar yg asing bagi kami. Mujur ada opah.

Selesai round, kami pulang bila rasa mata dah tak boleh buka.. memang penat tapi seronok! Di bandar KK sahaja, kalau betul2 nak jalan, memang tak cukup sehari. Di situ lah ada pantai di situ lah ada tempat memborong yang menarik dan mcm2 lagi. Bandarnya juga terancang dan bersih, tak rasa serabut untuk merayau2 di sana. Dari segi keselamatan, memang lah ada rs sikit risau sebab ramai PATI juga di sana (filipina).

Day 4.

Plan kami pagi ni, ke Kudat. Kenangkan jauhnya, mcm rasa tak dapat sampai. Tapi teringin sangat nak beradak di puncak peta Malaysia (Tips of Borneo).  tengok gambar2 yang traveller letakkan di blog2 mereka, memang rs nekad, saya pun nak sampai juga! insha-Allah. jadi pagi tu, kami bertolak dr homestay lebih kurang jam 9.00 pagi. Siap masak bekal untuk di bawa. Plannya sampai nanti kita berkelah, mkn di tepi pantai. Sepanjang perjalanan, kami dapat melihat suasana kampung2 di sana.. kami melalui kota belud, kota marudu sebelum sampai di kudat. memang jauh.. kami sampai di Kudat lebih kurang jam 2 petang. walaupun perjalanan jauh, tapi jalan raya utamanya ok. Umi ada membaca di blog2 ada terpaksa melalui jalan kerikil dalam beberapa KM, tapi alhamdulillah mungkin jalan tersebut dah di tar. Jalan raya yang dilalui ok sahaja cuma dikiri kanannya hutan. Agak sunyi.. tapi selang seli dengan kampung2.. seronok juga dapat lihat pemandangan sepanjang jalan.

Teruja nya bila tinggal lagi berapa KM.. subhanallah memang cantik.. bila berada di "tanduk peta". Pemandangan seluas mata memandang.. kami round2 sekejap disitu. hari panas terik. Sian juga kat opah n opah wah yang terpaksa turun naik bukit.. adalah dalam 1km berjalan kaki dr tempat parking kereta ke sini. Anak2 mcm biasa, masih "genki".. sibuk juga muhamamd nak turun dengan abi. tapi bahaya. Umi tak bg dia turun, tengok sj abi jauh di puncak peta...

abi di tanduk peta sabah
seluas mata memandang
Risau juga melayan kerenah anak2 yg "laju" je..

Selepas hirup udara segar di Tips Of Borneo, kami singgah ditepi pantai untuk makan tengahari. pemandangan cantik, tapi rasa mcm kurang sesuai untuk bentang2 tikar disitu. anjing banyak dan jinak. Mujur ada bangsal ditepi2 pantai  untuk duduk dan makan disitu. cadangnya nak semayang juga di tepi pantai. tapi tengok anjing yg ramai, xjadi.. takut tersolat atas tahik anjing.. ;) berdekatan kawasan tu, ada surau kecil untuk solat. Kami pun singgah solat sebentar sebelum bertolak pulang.

Dalam perjalanan pulang, kami melencong sebentar ke kota marudu melihat suasana di sana pula. Sampai di kota marudu hari sudah gelap. Sudah masuk maghrib. Kami bertolak dr Kota Marudu jam 6 petang lebih kurang. Singgah di petrol pam untuk isi minyak dan urusan anak2 ke tandas..
diorg pun dah penat sgt. otw ke KK semua nya lena.. kecuali muhammad yg mata siangnya memang buntang. aman juga rasa.. kalau tak, afif dan muhammad asyik bergurau, yg membawa kepada nangis atau bergaduh... ;) biasalah anak2.. dilarang sekali dua diam jap.. lepas tu buat balik.

Kami sampai di KK lebih kurang jam 9. Singgah jap di pasar sinsuran untuk borong2 barang yg nak di bawak balik ke semenanjung. Opah dan opah wah memborong brg2 kering, dan juga beli2 sikit2 brg perhiasan di sana. byk juga kedai2 yg dah tutup dlm tu. Ok juga. Kalau tak lagi rambang mata.. mungkin hampir sejam kami di situ. Abi menunggu di dalam kereta bersama anak2 yg dah tidur. Alhamdulillah dapat tangkap brg2 dalam 10kg siap packing dalam kotak dan timbang. mudah juga urusannya. Umi jadi penasihat dan tukang bawa barang saja mlm tu. sebelum tu dah sempat survey2.. Tp peruntukan tak berapa banyak, jd tak berapa teruja sgt untuk sopping.. Cuma plan, next time.. tempat ni memang tempat yg bagu suntuk menjana ekonomi sekali gus turun bercuti.. hehe. Murah!

Sampai dirumah, siap2 mandi kan anak2.. masak nasi sikit dah kelaparan.. Mujur ada lauk tomyam yg masih ada ditinggalkan dalam periuk di dapur dan goreng telur sikit. Yg penting, mlm tu tidur tak lapar.. Siap makan kami semua berehat. Alhamdulillah untuk hari ini. tak sangka esok dah hari terakhir di sini.. Rasa sekejap sgt masa berlalu....

Day 5

Hari ni hari terakhir kami di sini. Elok selepas subuh, abi meneman opah dan opah wah ke SAFMA. Opah teringin nak tengok suasana di SAFMA. Pagi ahad ni, cepat brg2 habis. abi kata byk yg dah kosong. hasil tangkapan hr ni, sekali lagi, ikan merah yg besar (sekilo lebih), udang 1 kg  dan juga ketam 3 kg!!!.. teruja ketam tu cuma rm8 se kg. hr tu, Rm 17 sekg pun dah rs murah... memang puas mkn. Modal hari tu cuma RM65 shj.

Sementara diorg berjalan2 di SAFMA.. umi mengurus anak2 di rumah, siapkan sarapan nasi goreng ala kadar. Plan hari ni nak ke Aquaria di UMS dan juga Zoo di Lokkawi. Cadang nak ke Zoo dulu. Tapi rasa panas pulak time tu, lebih kurang jam 830.. jadi kami ke aquaria dulu. Dalam hati, kalau jam 830 pun dah panas, satgi nak masuk tengahari mestilah lagi panas. Kami rs pasrah, xdapat pegi zoo pun xpelah.. Opah dan opah wah tinggal di rumah. tak larat dah nak menapak.. Kalau jadi ke Zoo, lagi lah siksaan buat mereka. Sebenarnya kalau ke zoo ni, seronok tengok telatah anak2 je... akuaria pun sama.... diorg yg paling seronok kalau dapat pergi dua tempat ni...

Akuaria di UMS tu kecik sahaja. Ok lah anak2 seronok. tiket pun murah je. RM3. dan anak2 bawah umur 5 thn xkena bayar. Dalam tu memang seronok lah depa terjerit2 kagum tengok ikan berenang2 di dalam aquarium. Keluar dari aquaria.. nampaknya hari jadi agak redup pulak tak seperti tadi. Alhamdulillah, rezeki memihak kepada kami. Kami terus bertolak ke Lok Kawi. jaraknya lebih kurang dalam 25 km dr UMS tadi.

Terjerit2 kekaguman

Tiket masuk ke Zoo, standard lah.. agak mahal.. RM10 untuk dewasa, RM kanak2. Kanak2 7 thn ke atas kalau xsilap. Jadi total kena byr RM25.. Umi, abi dan muhammad. Puas hati juga binatangnya banyak. Cuma mungkin tengahari, binatang ada yang ketiduran;) sekali lagi, seronok tengok keletah anak2 walaupun penat berjalan. Yaya pun kemain excited lagi berjalan... bertabah dia tawaf di dalam zoo tu tanpa minta dokong. Sampai di rumah terbungkang tidur.. hehe.. lebih kurang 2 jam juga di sana.. target kami perlu sampai di rumah semula sebelum jam 2 petang, nak siap2 packing dah nak berangkat balik ke semenanjung fligt jam 825 mlm. kalau sempat, boleh lah berehat jap sebelum naik flight tu...

Macam bawak budak2 tadika kan?

Terserempak dengan nihonjin (org jepun). teruja nak menegur mereka, terasa nak ckp jepun lama dah tak ckp. dapat snap 1 gmbr ni 

kami sampai di rumah lebih kurang jam 2.30ptg. ingat nak hntr anak2 kemudian nak gi cari seafood lagi untuk di bawak balik.. tp tak sempat.. kemain lagi. penat bukan main. balik tu opah dah siap masakkan udang ikan dan nasi. Ketam opah dah siap siang, tinggalkan untuk kami masak apa kami nak masak. Umi pun buat ketam goreng ngan kari. Fuh, isinya memang tebal dan manis. Terasa2 sampai hr ni.. byk2 yg dah dimasak tu, tak habis pun dimakan. Kami tapau dan bawak balik semenanjung mlm tu. Alhamdulillah, takde yg terbuang. Cuma nasi terbuang sikit, sebab dah xde bekas nak menapau. huhu. Tinggal kat tuan rumah.

Alhamdulillah, tuan rumah Fahmie Homestay pun, mudah kami berurusan. Sepatutnya checkout hari tu jam 12. kami minta extand ke jam 530 ptg tanpa apa2 bayaran. Alhamdulillah mmg byk urusan dipermudahkan. kalu tak, mana nak cekau duit. Pejam2 mata tak beli apa2 sgt pun untuk shoping.. banyak duit yg habis untuk makan dan kudap2an. Dengan tuan rumah fahmi homestay kami tak sempat jumpa pun. Cuma berwahatap2. Kunci kami lock dr luar dan campak ke dalam rumah seperti kebiasaan. Kos sehari di Fahmie homestay, RM120. Jadi 3 mlm, perlu bayar sebanyak RM360. Berbaloi2 untuk penginapan 8 org. Rumah yang luas dan selesa.. Rasanya kalau kami bawa satu lagi keluarga besar kami dalam 4 org masih selesa untuk rumah ni. Ruang tamu luas.. kemudian ada 2 katil quenn dan 1 katil single. Kemudian ada di sediakan 1 lagi tilam single tambahan. Ok kan, kalau 12 org? Kalau anak beranak je, Rasanya ok sangat2.. cuma bilik air mungkin berebut kalau dah sakit perut;).

Petang tu, kami keluar dr fahmie homestay jam 5.40 ptg lebih kurang. Cemas jugak, takut lambat sampai ke airport dek jem.. Tengok kat waze, trafic merah juga.. tapi tak byk tempat. Kami sampai di airport lebih kurang jam 6.10 ptg. wakil FRH Kereta Sewa sabah sudah menunggu dengan 2 troli untuk memudahkan kami bawa turun barang2. Alhamdulillah Saga FLX tu byk berjasa.. jauh juga dia berjalan dan teruk juga kami lanyak. Hari hujan juga renyai beberapa hari tu. Sampai di kundasang memang comot sudah kereta tersebut dengan lumpur. milleage mencapai sasaran 1000km. boleh tahan juga tu untuk perjalanan 5 hari. Sbb biasa kalau kami gunakan kereta di semenanjung ni.. 5000km, lebih kurang 1bulan setengah ke 2 bulan.. Fuh. Terima kasih banyak sebab tak meragam waktu berkhidmat tu..:)

Baibai sabah. Kami meninggalkan bumi sabah dengan penuh kenangan. Cepat je dah rasa rindu dan tak puas meround. Malam tu naik fligh semua anak2 kepenatan kecuali yaya yang dah puas tidur lepas balik dr zoo... duk membebel seorang diri dlm kapal terbang menyanyi lagu PASTI.. "jalan tepi2, jalan lekas2" tak berkesudahan diulang2. umi xsedar pukul berapa dia tidur. Bila sedar dia dah tidur terpeleot di kerusi umi pun pangku sehingga sampai. Sian juga kesejukan dalam kapal terbang tu.

Selesai episod sabah. Insha-Allah ada rezeki nnti kami kembali lagi. Pengalaman ini sgt berharga. Alhamdulillah!

Ringkasan perbelanjaan:

1. Tambang kapal terbang (4 dewasa, 4 kanak2) : RM1640 
2. Homestay (5 hari 4 malam) : RM 520 
3. Saga FLX auto (1.00 ptg 29/10 - 6.00 ptg 2/11): RM 400 
4. Barang-barang seafood di SAFMA : RM 157
5. Singgah makan di restoran hari pertama : RM 55
6. Kudap-kudapan sepanjang jalan.. rasa banyak jugak, tiap kalai berenti petrol pam, paling kurang: RM20. 5 x isi minyak purata duit kudap2an : RM 100
7. Minyak kereta (1000km berjalan, waktu pulangkan kereta ada lagi 2 bar): RM192.
8. Berbelanja di Pasar Sinsuran (beli brg2 kering, ikan bilis, ikan masin) : RM 200
9. Tiket masuk ke tempat2 menarik: RM120.

Jumlah kasar = RM 3384

Kena plan untuk post travel pulak, sementara tunggu gaji bulan ni 25 hb.. hu huhu.. ;) 

Selasa, Oktober 07, 2014

aidil adha 2014

alhamdulillah ala kulli hal.

kejap nya rasa ct 3hr. smlm dah tgal kenangan. hehe. rasanya thn ni tahun ptama kami dpt beraya 5beradik dgn mak sejak 8thn yg lalu. kesian mak. mak mesti sedih tp xpernah tnjuk. masing2 dah berumahtga, terpaksalah bergilir2 dan byk beralah. terutamanya umi dan nya. kmpung suami jauh. kelantan dan kedah, maka selalunya beralah sbb kononnya jrg blik. huhuhu. tp balik kelang pun jrg. kdg2 sbln sekali pun x. muhasabah diri sendiri. sibuk sgt dgn urusan duniawi. sehingga terlupa nak lumba2 rebut pahala menyantuni bnda selagi hayat masih ada. peluang menyantuni ayah bonda bukan setakat kewajipan, tp satu kemuliaan. beruntg siapa yg selalu diringankan bdn untknya.

kami blik dr kg pg tadi. pukul 850 br smpi ofis. lewat. muhamad pun terpaksa dipntengkan. mulanya plan nak btolak ke tjg malim jam 4pg. tp terjaga xlarat terus tgu subuh. lpas subuh br btlak. penat betul smlm. mak jmpt org surau baraan di rumah. xramai pun, dlm 20org. tp persdiaannya dr pg. lepas blik dr ziarah kubur abah, terus ke pasar, dan terus mula masak2. menu mee kari, bubur caca. resepi mak. umi tlg2 potong2 dan cmpak2 mengikut arahan mak. tp memg dr pg xberenti duk d dapur. huh. capek. tp puas. alhamdulillah. resepi mak memg terbaik. sdp:-).

muhasabah. kita selalu terlepas peluang untk bertakbir sepanjang raya ni. blh sehingga 13 zulhijjah. tp ramai kita yg leka termasuk umi lah. kalu kita usaha ambil ms sejenak lepas solat untk takbir, baguskan. dpt buat secara jemaah, best dan lbh smgt. dan xlupa. fadilatnya besar!

Ahad, Oktober 05, 2014

salam aidil adha.

alhamdulillah ala kulli hal.

selamat hr ry aidil adha untk smua. smg dpt menghayati erti pengorbnan nabi ibrahim dan ismail. atas tnda kecintaan dan ketaatan kpd allah.

wakttu menulis ni, br sj selesai mengenyangkan perut. smlm waktu smpai, opah dah siap dgn nasi impit, kuah lntong, kuah kacg rendang kerang dan mcm2 lg. kami smpi lg 5 minit nak buka puasa. hu hu hu. mak ngah dlm pntang. umi pulak lmbt smpi. mujur ada mak anjang setia meneman opah memasak. sbg gntinya, umi sdia jd tkg bsuh pinggan. dan pg ni sblm pegi solat raya, umi msk nasi arab mandy, sup kmbing dan rendang kambing. alhamdulillah, mabeles;). rendang kmbing best!

solat raya d surau dinussaadah ni je. tak ramai org, jd, sng bwk anak2 solat sekali. byk kenangan d surau ni. duduk d taman perumahan ni dah lebih kurg 25thn. surau ni, arwah abah dan org2 taman ni gotong royong bina. buat kutipan derma. ingat dulu ms kecik2, abah suruh pusing taman ni dgn kwn2 untk collect derma. dulu ms kecik2 suka main kat surau ni, terutama bulan ramadan. smbil main, smbil terawikh, smbil tadarus. waktu subuh, biasa abah kejut untk solat subuh di surau sekali. kenangan paling manis sepanjang hidup:). hr ni smua dah besar panjang. dulu abah yg bc khutbah ry d depan. td pg, pak anjang. smg ada yg meneruskan kecenderungan arwah abah tu. mudah2an anak2 umi yg lelaki pun nanti minat untk "menggantungkan hati di masjid rumah allah" amin.

waktu menulis ni, abi anim afif pegi ikut opah melapah lembug opah korbn sebhgian tahun ni. muhamad xmau ikut. umi ingat nakg sekali td. tp yaya tidur sdp pulak. jd blh lah umi tmpg tidur sekali. hehe. ptg krg kita nak memasak daging pulak. xhenti mkn musim ry ni. alhamdulillah. rezeki.

i.allah 2mlm kat rumah opah. kalu blik sini jrg lama2. xmcm blik kelantan biasanya kalu blik smgu. ye lah jauhkan xberbaloi blik skjap.

doakan smg smua d permudah urusan dunia akhirat. amin.

Sabtu, Oktober 04, 2014

emo dan mengandung

alhamdulillah ala kulli hal.
bestnya cuti. yg bestnya, pg nombiri sikit. blh masak sarapan pg dgn tng. uruskan anak2 pg pun xde apa yg nak dikejarkan sgt. kalu tak, hr muhammad sekolah, lps siap solat subuh siap2kan sarapan untuk muhammad, tapaukan mkn juga sbb di sekolah muhammad tak ada kantin. ok juga, kalau ada kantin pun, risau juga umi. sekolah cina :).  pagi2 biasanya masak simple2, takat alas perut umi dan anak... nasi goreng ke, mi goreng ke, bihun goreng ke. kdg2 makan nasik lauk mlm td. simple tp berat... umi terutamanya, mmg mcm tu.. dr dulu, pg biasanya mkn berat. anak2 mengikut. kdg2 ikut mood. tp standby sj, selalunya diorg minta...
hr ni cdgnya nak blik ke kpr. mgkjn ptg2 sikit. hr ni kedai masih buka. abi pagi2 lg dah ke kedai. hr ni abi puasa. umi puasa smlm, sbb memikir hr ni mcm pyh je nak puasa kalau dengan anak2 di rumah.. iman tak cukup kuat. hehe. anak2 goda.. memasak.. alamatnya nnti puasa yang yok pula umi. mcm budak2;)
alhamdulillah, usia kndungan dah masuk 4 bulan. kali ni umi rasa alah teruk sikit. tp alhamdulillah, rasanya tak mengganggu selera mkn; mkn masih mcm biasa. walaupun uwek2 teruk juga pagi2. kalu lps sarapan, mandi kan anak2, anak2 berak.. uwek2 lah lps tu nnti. kalu ada pampers di bilik mndi, cepat2 lah kemas sblm uwek2.  kalu ada baju2 busuk dlm bilik yg belum basuh, cpt2 lah kemas masuk mesin supaya xuwek2;).. yelah, uwek, uwek jugak.. tp kalu xbuat, siapa yg nak buat... mcm ni lah ibu.. kalu dah terbaring, xboleh bgun dan bergerak, barulah dinamakan sakit2. kalu takat uwek2, demam tu.. itu "small matter" kena juga harungi.. kena juga buatkan. mungkin juga, dr kecik smpai besar, rs mcm tak pernah ingat bila mak kita demam atau sakit kan? mcm hmpir xpernah. cergas setiap ms memenuhi keperluan keluarga.. yg ada mungkinlah bebelannya untuk menghilangkan stress.. dah besar, baru kita mengerti kan.. bila sampai ms kita pula yg jd ibu;). alhamdulillah ala kulli hal. ini semua pahala.
mengandung kali ni, kuat juga nak emo. rsnya mungkin sbb penat menguruskan anak2 yg tengah nak besar ni sama. selalu lah depa ni kena marah. heheh. sbr ye anak2, xlama.. 9 bulan, ada rezeki bulan 3 nnti ahli rumah kita bertambah, masa tu mesti lg meriah.. hrpnya masa tu anim, afif, muhammad yaya dah blh lebih berdikari dr sekarang... boleh tolong umi buat keje2 rumah. atleast kalu pg2 dah blh mndi sendiri, mkn pinggan dah blh bawak dapur sendiri, susu lepas minum terus hntr singki, baju kotor dah blh ambik susun letak dlm bakul sndiri, pun alhamdulillah, byk dah umk ringan kat situ kan... tq anak2..
yosh, mari berkemas balik kg! ckp ngan opah smlm nak bertolak pg. tp nmpknya kena tunggu urusan abi selesai dulu di kedai. mgkin ptg sikit baru kita bertolak.

best x. ms ni muhammadumur dlm setahun kut. firefox ngan abi.

Jumaat, Oktober 03, 2014

kesan minyak naik kepada kami.

alhamdulillah ala kulli hal.

pertamanya, syukur kepada Allah yg memberi rezeki.. yg memberikan segala kecukupan..

kalau tulis ni kang, takut ada yg kata, xbersyukur betul, malaysia masih aman!

kami selalu travel... tjg malim kl tu, biasanya mmg tiap minggu pergi... kdg2 bukan hr minggu pun pergi, urusan kerja dan urusan bisness abi...

kalu isi minyak rm50, kurg 2 liter dr sblm ni. kalu myvi, 2 liter blh jalan purata 34km.
34km lbh kurg jarak dr tjg malim ke bkt beruntung.
kalu sbln isi minyak rm500, bererti jarak berkurang lbh kurg 340km.. blh lg sikit nak sampai kota bharu tu
dr tjg malim.
hehe. kiraan kasar.
kesannya kepada kami yg selalu berulang dr sini ke bukit beruntung, rm50 blh dapat 5 kali perjalanan dr
tjg malim - bukit beruntung. sekarang tinggal 4x perjalanan. bermaksud, kalu 2hr berturut g bukit
beruntung, balik hr kedua tu dah kena isi sekali lg.

Khamis, Oktober 02, 2014

Tanggungjawab dan kewajipan

Alhamdulillah ala kulli haal..

Jap je hari ni dah hari khamis. ofis dah mula lengang. ramai yang dah mula bercuti untuk hari raya aidil adha. kami tahun ni, insha-Allah beraya di Kapar saja. Tak balik ke Kelantan. Cuti pun umi tak sambung tahun ni. Jumaat - Isnin je ;). simpan cuti untuk beranak. Hehe, Stok cuti bersalin dah nak habis.

Malam tadi kami ke PJ ziarah onyang yang tak berapa sihat. Lepas balik kerja, kemas2 rumah jap.. sebelum maghrib bertolak. Dekat pukul 7 kut. Sampi di PJ dah dekat pukul 8.30. Alhamdulillah, onyang nampaknya dah makin beransur sihat. Sedih je. Umi sembang dengan dia, dia kata.. " Macam ni lah ila, "barang dah lama".. sementara tunggu masa nak habis macam ni la, mcm2 sakitnya.." Doakan onyang cepat sembuh seperti sediakala. Smlm nampak tu dah makin ceria. Malu pulak, sampai2 je .. anak2 mintak nasi!.. Memang lah umi tak sempat bagi mkn lepas balik kerja smlm,. smpt bagi mkn roti dan buat susu je. Opah cu hidang nasik. Makan lah anak2 dengan penuh selera, walaupun dah ngantuk. Dekat jam 1 kami sampai semula di rumah. Siap singgah tidur kat RnR sg buluh lagi. Org cerita pasal minyak naik pun dah tak berdaya nak pegi beratur isi minyak sebelum jam 12.. lebih baik tidur hilangkan ngantuk jap. Dah tak berdaya nak kata apa dah.. naiklah apa nak naik.

Sunyi pulak mlm tadi, tak banyak kereta di RnR seperti biasa. Risau jugak. tidur jap dalam setengah jam.. ilang ngantuk, mulakan perjalanan semula sambil layan nasyid2 di IKIM. Best drive mlm2 ni kalau tak ngantuk. Hilang jiwa kacau.



Muhasabah pagi ni...

Selalu lah semak checklist tanggungjawap dan kewajipan kita. Kalau dah namanya "tanggungjawap" dan "kewajipan", itu tak perlu tunggu diminta buat baru nak buat. seboleh2nya buatlah sebelum diminta. Kalau "tanggungjawab" kita tu, tak suka meminta-minta (disebabkan ego, malu, marah dan sebagainya), maka naya kita sebenarnya.. kita menganiaya tanggungjawab kita itu secara sedar atau tidak. Maka naya kita dihadapan Allah. Mungkin sbb itu, kita perlu cek semula ceklist tanggungjawap dan kewajipan kita yang asasi. Mudah2an Allah bantu kita semua dalam menelaah tanggungjawab. ye lah.. kadang2 terlupa. Allah lah yang boleh bantu kita untuk ingat semua tu...

Alfaqirah ilallah.