Selasa, Julai 06, 2010

misi kembara kek coklat moist

alhamdulillah ala kulli haal..

sudah dua hari ummi ambil cuti.. hati masih semangat mahu ke ofis. tp sudah sgt bercinta untuk duduk memandu di dalam kereta.. sudah kebas2 rs pinggang.. bila sampai je tempat parking...jenuh mahu bangun.. sudah rs berat.... mm, ya, rs badan masih segar.. duduk di rumah juga bukan duduk diam. smlm, ummi servis rumah, mengubah kedudukan kerusi meja yg rsnya mcm sudah boring.. cuba mencipta kelainan suasana. memvacuum kereta sekadarnya...uwargh.. sedih, kesempatan yg sgt terbatas.. bukannya xsuka berkemas.. tp bila pegang sana pegang sini dlm ms yg singkat.. rs mcm xselesai2.. gomen abi dan anak2. ..

lagi satu ummi muskil la.. ummi dah tampal sticker "mama in car" kat cermin belakang tu, tapi nape la rs makin bertambah pulak org yg cucuk2 blkg kereta. sbb ummi bwk laju xsepadan dengan kesaratan ummi ke? atau sbb ummi bwk lambat sgt mcm siput ke.. huhu, muskil2.. biasanya ummi bawak dlm 80 - 100 je di jalan biasa. rsnya xla lambat mcm siput dan xlah laju mcm ribut. rsnya ummi mmg kene letak pulak la pelekat "sy nak cepat sbb opis sy jauh, sy bukan nak lumba, tp kalau sy lambat awak lagi laju, awak pegi la potong je, jgn cucuk2 kete saya, saya takut, nnti sy cucuk kete awak balik kang".. uish, pjg sgt lah pulak nak buat sticker mcm tu.

hr ni pagi2 ummi menerai resepi kek coklat moist makcik haslia. anak2 ummi hntr ke rumah mama td. boleh buat dengan aman. ptg karang kita mkn sama2 ye abi dan anak2. percubaan pertama ummi membuat kek. huhu, serius.. xpernah sesekali dalam sejarah selepas muhammad lahir, ummi buat kek. kena catat tarikh hari ni;).. dulu sblm kawin, ada juga ummi buat... kek pisang, kek batik.. tu je lah pun..:P.. mm, kurg minat mungkin dengan kerja yg kene ikut step by step... mcm buat kuih .. kek.. mmg julung2 kalinya lah.. ikut sukatan tertentu.. huhu, satu kelemahan bg ummi.. mcm tu juga menjahit baju @ yg seangkatan dgnnya.. kalau buat keje, nak terus nampak jd. ummi penah cuba menjahit baju kurung masa zaman sekolah dulu. opah yg ajar, sbb opah mmg ambil upah jahit baju. ummi ingat.. dan2 itu, ummi nak siap potong, nak siap jahit tepi.. nak hari tu juga nampak jadi bentuk baju..  huhu, xsabar? mm.. ye tuh kut.. satu ciri2 yg sudah nampak.

tapi td, ms buat kek coklat tu, ummi buat ikut setp yg makcik haslia bg. cuma dlm keadaan serba kekurangan. tanpa penimbang, tanpa mixer,.. apa lagi, ummi agak2 je la...;) lps tu, mengguna kan microwave oven.. ooo.. ada beza rupenya oven, microwave, n microwave oven.. mana ku tau sih.. main beli ja:P.. ala kulli haal, alhamdulillah udah jadi kek ummi walaupun xsesempurna mana, next time buat.. ummi nak kurangkan sukatan gulanya sbb manis bgt... kuih kecing manis, nnti abi kata..(macam kueh2 kat klate tu.. huhu).. ummi gembira, dan ummi rs.. ganbareba ganbaru hodo... yoku dekimasu! nnti try buat lagi...ahaks!

mm, baca surat kabar.. dgr berita kat tv hari ni, rs serabut kepala.. asik2 cerita yg sama... berita2 maksiat, suka sgt nak sebut sampai detail2.. xyah sebut detail, bgtau surface je xboleh ke? bila disebut secara detail dgn gambar2 yg menghairahkan, bukan ke itu mcm mengajar org xtahu berzina, berzina? mcm kata tuk guru... pendidikan seks di sekolah perlu diperhalusi... mengajar seks di sekolah mcm... mengajar pencuri cara2 mencuri.. begitu lah ibaratnya..

kalau bc buku pendidikan anak2 dlm islam, sudah ada disebutkan ttg pendidikan seks kepada anak2.. tp cukup beradap.. cukup berhikmah.. kalau kementerian pendidikan nak buat, saranan terbaik.. ialah ambil buku abdullah nasih ulwan ni, sebagai buku teks rujukan. huhu, kalau setakat nak ajar cara2 mana boleh dpt anak, xpayah laaa... budak2 skrg dah lebih advance lg drpd itu... kalau diajar, bukannya makin menghalang kemaksiatan hari ini, malah menggalakkan lagi kejadian2 yg luar biasa.. yg xterfikir dek org dewasa..

ya allah.. bantulah kami menjaga dan memelihara permata hati kami dan keluarga kami dalam dunia yg penuh pancaroba hari ini! aamiin


2 ulasan:

hanamichi berkata...

Assalamualaikum ,
Sy ade resepi kek coklat paling senang nak buat, pakai oven . 1jam 15 minit dah msk . kek coklat ni waris turun temurun . Nnti sy bg yerk. Insya Allah.

Ummu Muhammad Tasneem berkata...

waalaikumussalam wrt... nak3x.. tgh mood rajin membuat kuih nih.. hehe