Ahad, Ogos 01, 2010

Detik kelahiran muhammad afif abqari

Alhamdulillah ala kulli.

Dah beberapa hari rs nak mengupdate blog ni, tp xberkesempatan:D.
Hiks, mmg sepattnya xsempat pun. Kan tgh bpantang, patutnya duduk
diam2 sj lah! Mm, mmg patut berehat. Bukan sedikit tng yg di gunakan
utk mengeluarkan satu nyawa dr perut ini. Mm, waktu menulis ni ummi
berbaring, menggunakan hset abi, utk send update melalui email. Baru
sj bgn menyusukan afif. Alhamdulillah, nampaknya bbrp hari afif ni,
dia xbyk ragam. Suara pun xbrp kedengaran. Lps menyusu, mudah sj nak
tidurkan smula. Harapnya smpai besar begitu ye, putera ummi.
Ummi sbnrnya nak menulis kronologi pengalaman bsalin ummi kali ni.
Detik2 sakit tu, ummi rskan hampir sama dgn sakit melahirkan tasneem.
Cuma bezanya pd pengalamannya.

1. Pg selasa ummi mula turun tanda dgn sikit contraction. Tp masih
xsakit sgt lg. Sempat menguruskan anak2 dan kain bj smpat d mesin, sbb
pg tu abi keje. Bila dah rs2 mcm akan bersalin hr ni, terus msj abi
ajak blk.

2. Abi smpai umah, terus siap2 hntr anak ke umah mama. Mulanya cdg,
nak cek di klinik aniza dulu. Tp akhirnya decide terus sjlah ke HSB,
takut plk dah anak ketiga prosesnya makin cpt. Dlm pjalanan ke
hospital, sggah beli kurma dan sikit mknn buat bekal. Dah 2x
pengalaman bersalin ni, umi yakin khasiat kurma ni dpt bantu beri
tenaga sms proses bsalin. Lebih2 lg kalau xsmpt makan sblm melahirkan
tu. Dan ada satu hadith, suruh ibu ngandung mkn kurma, spy anak yg
lahir nnt seorg yg penyabar. Nnt umi cr matannya, i.allah.

3. Sampai hospital lbh kurg jam 11. Masya allah ramainya org nak
beranak.Dlm hati sudah mula rs cemas. Daijoubu kana? Sempat bersembang
dgn bbrp org ibu. Ada mcm2 kes juga. Bukan stkt ibu yg dah smpai hr.
Ada yg bleeding, ada yg br 30mggu.. Mm, mcm2.. Xtau nak gambarkan
camana ramainya tu, smpai d dalam dewan bersalin tu misi susun kerusi
menunggu utk cek sorg2 dan bg yg dah bsedia nak bersalin menunggu
pulak utk mendapat bilik? Huhu, lg satu blh pulak misi lps cek bgtau,
kalau dinding rahim tebal lg, blh blk dulu? Haha, aduh, ummi rs
xmunasabah ni. Tp rs ummi kalu dah ada pengalaman, kita mgkin blh
agak2 bila dah sakit tu, bila mgkin baby akan keluar. Blh terus terang
ngan misi. Tp kalu anak first, x ke kesian. Ramai juga yg kena blk
hari tu, walau dah smpai hr. Alhamdulillah umi bjaya yakin kan misi yg
umi rs baby dah ready dah ni.

4. Masya allah mmg dugaam kali ni, lama betul menunggu. Duduklah d
kerusi menunggu dlm keadaan glisah. Zikir2 dan sembg2 dgn ibu2 lain
utk hilangkan rs itu. Smbil tu mengunyah kurma. Abi setia mennggu di
luar. Bila2 ummi perlukan abi, ummi sms abi. Brp kali kena buat cek d
bilik2 yg berbeza, smpai jam 330, br dpt mkn tghari dan solat. Itupun
mohon kbenaran misi utk keluar jap. Mm, rs ummi suatu keadaan yg sgt
perlu dibaiki di hospital: mcm mana nak mengglkkan org sakit solat..
Umi tnya doc, xda ke bilik solat kat dewan bsalin tu, huhu, doc pun
cam tatau je. Dr jam 11pg - 8mlm ummi menunggu kat situ cam xnampak
pun ibu menunggu yg solat. Lgpun msg2 tgh gelisah, kalu tmpt solat
susah nak access mmg ramai rsnya yg akan kantoi. Harap ibu2, shbt2
berusaha ye, pelihara yg wajib. Alhamdulillah tmpohari, abi ada utk
teman umi ke mana2. Umi g solat kat tmpt tetamu. Huhu, bg org sakit
terasa jauhla, walaupun sbnrnya dkt je. Jln pun dah xberapa nak betul,
solat duduk dan jamakkan, sbb takut masuk asar nnt ummi dah rs nak
bsalin.

5. Siap solat, g mkn pulak. Huhu, laparnya. Mmg kena mkn byk ni takut
xda tenaga. Abi belikan umi nasik lmk ayam ngan air hot coco cream.
Aiyak, oishi! Hot coco tu manis yg amat, tp sesuai utk beri tenaga.
Hehe, nnt boleh try.

6. Siap mkn, msk blk ke tmpt menngu. Uh, makin sakit da.bila la nak
dpt bilik. Mghrib masuk. Smpt pegi smyg lg. Juga jamakkan. Mmg dah rs
sakit sgt waktu tu. Xblh nak bdiri tegak lama.

7. Siap solat, alhamdulillah xlama lps tu dapat masuk bilik menunggu.
Yahoo, blh baring betulkan pinggang. 11pg-8mlm, duduk kat bangku satu
penyiksaan.

8. Penantian blm selesai. Jam 9, kena tukar blk lg. Pdhal ms tu ummi
rs dah sakit 5mnt sekali.. Tunggulah jd 3mnt sekali. Mulut xberenti
berzikir. Badan dah mula basah berjeruk berpeluh menahan sakit.

9. Pkl 10,xdpt btahan lg, tekan butang emergency pggil misi. Lama jg
br misi smpai. Dah sakit, skjp pun rs lama:). Huhu, xmunasabah kena
tukar bilik lg? Ingatkan itu dah phentian terakhir. Sbb ms tasneem
bsalin kat situ. Huhu, bsabarlah org ramai. Gantikan rs xmunasabah tu
dgn zikir.

10. Xsmpt apa, smpai kat labour room, sekali push, afif abqari dpt
keluar melihat dunia, alhamdulillah. Abi yg sdg berlari2.. Nak
menyambut afif pun xsmpt melihat detik paling bharga bg seorg insan.
Xpalah, ada rezeki next time pula ye b.

Alhamdulillah, xtau nak gambarkan bgaimana rs syukur bila baby dah
keluar tu. Yg penah melalui sj, yg mgkin akan mengerti.

--
Sent from my mobile device

2 ulasan:

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

tahniah...
dapat bayangkan keadaan HSB, sbb saya pun bersalin 2 org anak kat HSB. skrg, ramai sgt nak bersalin kat situ, tu yg ramai pesakit tu...hehe. mmg kena ada improvement la HSB ni,kan? paling leceh...ruang solat tak sediakan...

Ummu Muhammad Tasneem berkata...

betul naim.. dahsyat sgt, org dr putrajaya, tanjung karang pun ada yg ke sana..

fasilities lain ok.. tp tahlah nape yg satu tu xdiberi perhatian... ruang solat tetamu tu pun kecik sgt, setakat boleh solat 2 org