Isnin, Februari 15, 2010

Hakikat kematian

Alhamdulillah ala kulli hal..
Pg ini, kami skeluarga msh d rwg. Kami menangguhkan rncgn pulg ke kb
pg ini, memandangkan msh kpenatan.. Kesian tgk abi, dah btahun xpernah
msk hutan.. Tiba2 msk hutan.. Lmh longlai.. D tmbh dgn bbrp ujian yg
menimpa smlm.. Kebetulan menelefon tok ayah smlm, katanya sbtu ini ada
kenduri d kb. Jd kami ubah plan utk pulang ke kb hjg minggu ini. Umi
bcdg batalkan cuti rabu ini, dan cuba gnti ke hr jumaat.
Ummi msh mbygkan perasaan isteri shbt abi yg meninggal dunia
kelmarin.. Kawan abi tu br umur 38, anak yg kecil skl pun br lbh kurg
4thn.. Sedih, 4thn dah jd anak yatim.. Mcm mana perasaan ibunya, nak
mghadapi kehidupan slps ini.. Itulah hakikat kematian, hr ni giliran
dia.. Esok lusa mgkin kita pula.. Sgguh umi xdpt mbygkan jika ummi
berada dlm situasi itu. Sesungguh allah menguji manusia bdasarkan
kemampuannya.. Tidak smpurna iman, selagi tdk d uji.. Mgkin itu yg
mampu d ungkap sbg kata2 penaik smgt.. Umi pernah bbrp kali bjumpa
isteri kwn abi.. Dia pernah ke rumah waktu muhammad br lahir.. Umi
pernah bsembang dgnnya.. Bbrp kali jg bjumpa d jamuan2 hr ry kwn2
abi.. Dia jg bkerja d p2.. Sedih bila tkenang.. Mcm mana bila bgn tdo,
menghadapi hr berikutnya tnpa insan tsyg disisi.. Mcm mana kalau anak2
yg msh tdk mengerti.. Btanya, mana ayah.. Smlm ayah ada.. Smlam ayah
sht.. Mana ayah ibu.. Mana ayah. . Berulang2 kali.. Waktu anak yg msh
kecil dmm, mcm mana mghadapi mlm, biasanya bgilir bjaga mlm.. Ya
allah- tdk dpt tdk umi terfikirkan smua itu dgn linangan air mata..
Waktu mhantar jnzh kd kubur smlm umi hnya menunggu d kereta dgn anak2
krn muhammad sdg tido. Hajat d hati mmg nak bjumpa isteri kwn abi itu,
plg tdk mengucapkan takziah, tp xkesampaian.. Waktu abi blk, umi tnya
abi... 'Abi nmpk ke isteri kwn abi tu, dia mcm mana?'.. Abi jwb,'xnak
tgk, abi xsmpai hati nak tgk, sedih teringat anak dia yg kecik tu' ya
allah... Tabahkanlah hati ibunya..

--
Dihantar dari peranti mudah alih saya

http://adiemad.blogspot.com/

2 ulasan:

liyafendi berkata...

Innalillahiwainnailaihi roojiun. smg roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org beriman..muda lagi umur 38 tu..heart attack mmg silent killer...

Baru2 ni baca pengalaman Fadh uruskan jenazah org Bangladesh yg meninggal 10 hari selepas c-sect disbbkan blood clot. Baby 10 hari dah takde mak..sedihnya bila terkenang..mmg kematian tu menginsafkan..time kita tak tau bila..smg kita semua diambil Allah dalam keadaan & tempat yg baik..

Ummu Muhammad Tasneem berkata...

sedih liya.. Xdpt bygkan mcm mana waktu pergi suami dlm keadaan sht, bila jumpa semula dah tbujur kaku.. Abi kata orgnya rajin, kwn2 tahu dia ada skt jantg, tp dia xpernah tnjk sakit. Sblm pegi jggle tracking pun kwn2 ada ingatkan dlm nada mengusik,"dia2, dia ni skt jntg"..waktu coach tnya siapa ada skt.. Arwah msh ceria.. Tnpa smua sgka itu antara gurau2an trakhir, smuanya hnya mjadi asbab.. Dgn isteri dan anak2, dah tentu lbh byk lg kenangan yg bkn hanya smlm 2 utk begitu mudah d lupakan↲Siankan liya.. Emel fadh tu sy ada bc.. Sedih, smg anak mjadi anak yg soleh spt ibunya jg. Amin